Okul Öncesi Dikkat Geliştirme Çalıştırmaları
Dikkat Geliştirme ÇalıştırmalarıDikkat Nedir?
Dikkat, ilginin belirli bir uyarana, konuya odaklanılmasıdır. Dikkat, alakalı uyarıcıları seçebilme ve onlara yoğunlaşabilme kabiliyetidir. Dikkat, düşünceyi belli bir şey üstünde yoğunlaştırabilme gücüdür. Tüm yaşantımız boyunca etkisinin önemi oldukça büyüktür. Çünkü öğrenme yetimizi dikkat sayesinde kazanırız. Alakalı uyarıcılara yoğunlaşamazsak, odaklanamazsak kısacası dikkatli olamazsak öğrenemeyiz. Dikkat ve öğrenme, bu yazımızda bu iki kelimeyi pek ayrı göremeyeceksiniz.
Dikkat ve Öğrenme
Dikkat olmadan öğrenme ve gelişme olmaz demiştik; bebekler ilk günden itibaren keşfetmek, öğrenmek ve becerilerini geliştirmek için çevrelerini dikkatle incelerler. Tabi ki bebeklerin dikkatleri doğal olarak kısa sürelidir. Çocuklar büyüdükçe dikkat konsantrasyon süresi ve kalitesi gelişir. Okul öncesi dönemde 5-10 dakika ile sınırlı olan dikkat süresi okul dönemindeki çocuklarda 20 dakikaya kadar uzayabilir.
Dikkat, çocukluk döneminde geliştirilebilecek bir olgudur ve bir çocuğun bütün hayatını etkileyebilir. Çünkü dikkat gelişimi zayıf olan çocuğun, öğrenme yetisi de zayıf olacaktır. Dikkatini kullanamayan, odaklanma problemi yaşayan, dikkatini devam ettirmekte zorluk çeken bir birey olacak ve hayatın diğer alanlarında da zorluk yaşayacaktır. Neyse ki dikkat bilişsel bir beceridir ve tüm bilişsel beceriler çalıştırılabilir ve geliştirilebilir. Ancak burada dikkat etmemiz şudur, dikkati geliştirmenin yolu doğru ve istikrarlı çalışmadır. Evet bunu tekrar etmekte fayda görüyoruz ve ekliyoruz. Dikkati geliştirmenin yolu doğru ve istikrarlı çalışmadır.
Peki dikkat geliştirmenin doğru yolu nasıldır ve nasıl istikrar sağlayabiliriz?
Dikkat sayesinde kendimizi alakalı uyarıcılara göre konumlandırır ve karşılık verebildiğimiz bilişsel süreci başlatırız. Bu bilişsel sürecin getirisinde de öğrenmeye başlarız. Dikkat ve öğrenme döngüsü aslında bu kadar basit değildir. Çünkü bu süreçte dışarıdan gelen uyarıcılar dikkatimizi toplamamızı güçleştirebilir. Bu yüzden bu süreçte dikkat etmemiz gereken unsurlar vardır. - Dikkat geliştirme etkinliklerinin yapıldığı oda veya ortam dikkat dağıtıcı nesnelerden arındırılmalıdır. Örneğin, Dikkat geliştirme etkinlikleri yapılan odanın dağınık olmaması, masada gereksiz eşyalar bulunmaması ve çalışılan ortamın havasız olmaması gibi.
- Özellikle okul öncesi çocuklar dış seslerden kolaylıkla etkilenebildiği için onlara sessiz çalışma ortamları sağlanmalıdır.
- Ebeveyn ya da öğretmenin tutumları bu süreçte belki de en fayda sağlayanıdır. Çalışma sırasında çocuğun dikkatini dağıtacak konuşmalar yapmak, telefon-tablet gibi elektronik eşyalarla ilgilenmek, çocukları gereksiz baskılamak süreci uzatır ve öğrenme zorlaşır. Hata yapabileceğinin normal olduğunu belirtmek ve daha önceden başarı sağladığınız çalışmaları hatırlatmak gibi moral verici pozitif tutumlarda bulunmak gerekir. Ebeveyn ya da öğretmen kendi davranışlarının dikkatli ve tutarlı olmasına özen göstermelidirler. Böylece, çocuğun da dikkatli ve tutarlı öğrenme stratejileri geliştirmelerine yardımcı olurlar.
- Süreklilik önemlidir. Sürekliliği olan bir çalışma düzeni yaratın. Günlük ya da haftalık planlarınızda çocuğun yaşına uygun sürelerde ve etkinliklerle sürekliliği sürdürmeye çalışın. Yapılan çalışmalara göre uzmanlar dikkat toplama, günün belli saatlerinde daha kolay sağlandığını söylemektedir. Çocuklar için en uygun zamanların 07.00-11.00 ve 16.00-20.00 saatleri arası ve en uygun olmayan zamanların ise 13.00-15.00 saatleri arası olduğunu belirtmektedirler.
Şimdi de nasıl çalışmalar yapabiliriz anlatmaya çalışalım
Satranç ve Su Doku: Beyni dinç ve sağlıklı kılar, zihni dinlendirir, üretici düşünceyi geliştiren oyunlardır. Stratejiyi, ön görü yeteneğini, olasılıklı düşünmeyi, olayları farklı pencereden değerlendirmeyi sağlar. Başta yapılan hatanın sonradan ne gibi sonuçları meydana getireceğini gösterdiği için sebep-sonuç ilişkisi kurabilme yeteneğini geliştirir.
Tangram, Yapboz, Lego: Görsel, uzamsal yeteneğin gelişmesini ve ince kas gelişimini sağlar. Bir nesneyi farklı amaçlar doğrultusunda kullanabilmeyi sağlayarak, görsel ve uzamsal dikkati, geometrik algılama yeteneğini ve parça-bütün algısını geliştirir. Tümevarım ve tümden gelim metodunu öğretir.
Fark Bulma: Fark bulma egzersizleri, ayrıntıları çabuk fark etmeyi ve bulmayı, dikkati dar alanlarda iyi kullanabilmeyi sağlar.
Eksik bırakılmış olan şekli tamamlama,
Şekil-zemin ilişkisine ait çalışmalar,
İstenen şekilleri bulma ve onları belirlenmiş renklerle boyama,
Verilen resimlerdeki hataları bulma,
İşitsel dikkat çalışmaları. Bir hikâyeyi okuyup onunla ilgili soruları cevaplandırma (dikkatli okuma ve dinleme çalışması), okunan metni dikkatlice takip etmeleri sağlanmalı ve metinle ilgili soruları cevaplandırma,
Ayrıca çocuklarla yapılacak, denge ve koordinasyon çalışmaları, dikkat geliştirmek için en ideal uygulamalardan biridir.
Dikkat Çalışmalarının Faydaları
Öğrenme sistemini aktif bir şekilde çalıştırıp öğrenme yetisini geliştirerek ders başarısını arttırır.
Dinleme becerisi artar, işitsel algısında kuvvetlenme olur.
Esnek düşünebilmeye yardımcı olur.
Kısa süreli bellek ve uzun süreli bellek gelişimine fayda sağlar.
Farklı açılardan öğrenme becerisini destekler.
Sürükleyicidir, başarılı olma duygusunu pekiştirir.
Kendine güveni, özellikle de akademik özgüveni arttırır.
Öngörüyü geliştirerek neden-sonuç ilişkisi kurmaya yardımcı olur.
Aşağıda sizler için okul öncesi dikkat geliştirme çalışmaları hazırladık. Görsellerin pdf dosyalarını da görselin hemen altına ekliyoruz, isterseniz çalışmaların pdf görsellerini indirebilirsiniz. Zamanla örneklerimizi çeşitlendireceğiz bu yüzden bizi takipte kalınız. Herkese iyi çalışmalar dileriz.
![]() |
müzik boyama müzik pdf indir |
![]() |
meyveler boyama meyveler pdf indir |
![]() |
hayvanlar boyama |
![]() |
taşıtlar bul-boya okul öncesi dikkat geliştirme ve güçlendirme |
![]() |
sayılar boyama sayılar boyama pdf indir |
![]() |
küçük-büyük sıralama küçük-büyük sıralama pdf indir |
![]() |
dikkat geliştirme balık dikkat geliştirme balık pdf indir |
![]() |
dikkat geliştirme araba dikkat geliştirme araba pdf indir |
![]() |
okul öncesi yönlendirme çalışması |
![]() |
okul öncesi yönlendirme çalışması |
okul-öncesi-dikkat-geliştirme pdf
Dikkat çalışmaları için yazı ariyordum görseller çok hoşuma gitti emeklerinize tesekkurler
YanıtlaSilÇok güzel çalışmalar teşekkürler
YanıtlaSilEmeğinize sağlık güzel olmuş. Teşekkür ederim
YanıtlaSil